1991-Sommer-i-Tyrol_3001991 Sommer i Tyrol

Der blev sat ny publikumsrekord med 1080 mennesker. Det var de sidste to forestillinger, der reddede det. Mens det regnede i store dele af Jylland, skinnede solen over Thorning og skaffede dermed 300 og 400 tilskuere til disse to forestillinger.

Ellers huskes 1991 nok mest som  året, hvor Thorningegnens Friluftsspil var tæt på at måtte aflyse årets spil.

Allerede i efteråret 1990 havde man sikret sig retten til stykket gennem et teaterforlag.- Ingen havde på det tidspunkt fortalt, at der kunne opstå problemer, så alle forberedelserne gik planmæssigt i gang.

Men pludselig blev man gjort opmærksom på, at et Københavnsk teaterselskab havde købt rettighederne til en række forestillinger bl.a. på Højslev Kro ved Skive. Og i betingelserne stod bl.a., at forestillingen ikke måtte opføres af andre i en radius af 100 kilometer fra de professionelles spillesteder.- Det var noget af en klam oplevelse. Der stod man med en halvfærdig forestilling, og måtte enten overbevise de professionelle kolleger om, at Thorning-spillet ikke på nogen måde hverken kunne ellere ville gå dem i bedene eller simpelthen lukke butikken for 1991. Et nyt stykke kunne under ingen omstændigheder komme på tale af tidsmæssige årsager.

En række forhandlinger fik imidlertid det hele til at falde på plads. Og Thorningegnens Friluftsspil fik papir på, at de havde lov til at opføre deres forestilling.- Oprindeligt skulle "Sommer i Tyrol" have været opført seks gange. Nu kom man i stedet kun fem gange pa scenen. Men det var en beskeden pris for overhovedet at kunne gennemføre friluftsspillet.

"Sommer i Tyrol" var den største opgave Thorning-amatørerne på det tidspunkt havde givet sig i kast med. Omkring 70 deltog på eller bag scenen for at få den store forestilling til at falde pa plads.

1991 var også året, hvor musikpavillonen blev indviet.

Mange gode kræfter havde været i gang for at få projektet gennemført. Projektgården i Kjellerup havde stillet arbejdskraft til rådighed ved selve byggeriet.

Derudover havde en række sponsorer ydet kontante bidrag og materialer.

Tage Bjerring tegnede pavillonen og lavede også en model. Det blev en ganske rummelig sag med plads til et regulært teaterorkester på seks-otte personer. Og placeret såsan, at orkesteret fik frit udsyn over scenen, og så publikum kan ane orkesteret, uden det distraherer for, hvad der foregår på scenen.

Handlingen

"Sommer i Tyrol" er en af de operetter, mange vil nikke genkendende til, ikke mindst fra den danske film fra 1964, men ogsa fra de utallige opførelser siden uropførelsen i Berlin i 1930. Efterhånden er der ogsa mange, der har besøgt "Den hvide Hest" i Salzkammergut, bl. a. på grund af denne operette.

Denne udgave af "Sommer i Tyrol", er af Hans Müller bearbejdet af Mogens Brix-Pedersen, frit efter Blumenthal og Kedelburg. Sangtekster af Hans Gilbert og musik af Ralph Benatzky.

Handlingen foregår foran hotel "Den hvide Hest". Værtinden Josepha styrer sit hotel på sin bestemte og charmerende facon, samtidig med at tilbederne holdes på afstand.

Overtjeneren Leopold Brandmyer forsøger at gøre kur til Josepha,hvilket resulterer i, at han bliver fyret. Forinden har han dog forsøgt at spille Dr. Siedler ud mod den hidsige og opfarende fabrikant Møller fra København. Tjenereleven Vicki har med sine altid kvikke replikker forgæves advaret Leopold mod sit forehavende.

Leopold opdager til sin store fortrydelse, at Dr. Siedler har formået at bedåre Josepha. Han bemærker dog også, at Dr. Siedler har et godt øje til fabrikant Møllers datter Annelise.

Handlingen tilspidses da Fabrikant Møllers værste konkurrent Sigismund, dukker frem. Vi møder også Professor Hinzelmann, der ved sin sparsommelighed som offentlig ansat, har fået mulighed for at tage på ferie sammen med datteren Clara. Clara havde nok ikke drømt om, at hun på denne tur skulle finde lykken, men forinden gennemgå så grueligt meget.

Højdepunktet af begivenhederne er keiser Frantz Josefs II's besøg i "Den Hvide Hest". Leopold laver stor skandale, og indser at han nu må glemme sin kærlighed til Josepha.Den venlige kejser har dog bemærket, hvad der foregår, og ved hans mellemkomst vendes Josephas kærlighed mod Leopold.

Se galleriet fra 1991:

{phocagallery view=category|categoryid=3}