1997-Annie-get-your-gun_3001997 Annie Get Your Gun

Efter en pause i 1996 opførtes Annie Get Your Gun med seks forestillinger med premiere lørdag den 7. juni 1997.

Med sin kraftige og smukke sangstemme, mimik og fantastiske engagement nåede Helle Andersen som Annie helt ud til publikum, når hun på smukkeste vis udtrykte glæde, fortvivlelse og kærlighed i sine sange om og til sin udkårne og rival, Frank butler.

Frank Butler spilledes af et nyt frisk pust fra Sønderjylland Karsten Olesen, og det var skønt at høre dialekten slå igennem, når han hidsede sig op over sin kønne assistents succes i det omrejsende cirkus.

Scenen, hvor Annie optages i siouxstammen, huskes især for et flot sang- og dansenummer, hvor næsten 40 af aktørerne var på scenen i meget flotte og farverige kostumer med indianerhøvdingen Siddende Tyr, spillet af Jens Peter Salomonsen, i centrum.

Dette spil huskes måske også på deltagelsen af familien Anette Nygaard og hendes 4 børn, Daniel 6 år, Mathilde 9 år, Pernille 12 år,

Karina 15 år og Mathildes veninde Eva Lysdal Nielsen 9 år.

Vejret var eksemplarisk til næsten alle forestillingerne, og det var det hidtil bedst besøgte friluftsspil med ca. 1300 tilskuere, som kom fra nær og fjern.

Anmelder-roserne var mange. F.eks. med avisoverskrifterne:

"Succes med Annie Get Your Gun", "Annie blev et pletskud i Thorning", "Helle strålede om kap med solen og bar succesén i hus", "22-årige Helle sang Annie til succes" og "Helles Annie ramte bare plet".

Stykkets historie og handling

Historien tager sit udgangspunkt i virkelighedens verden, der handler om den fattige pige Annie Oakley (hun hed oprindelig Phoebe Ann Moses), der blev født i 1860, datter af en fattig farmerfamilie i de store skove i staten Ohio. Som barn strejfede hun om i skovene og lærte tidligt at håndtere et gevær og skaffe mad til familien.

Efterhånden blev hun så skrap til skydning, at hun optrådte på markedspladser som kunstskytte. Ved en sådan lejelighed traf hun buffalo Bill (William F. Cody, født i 1846) tidligere fragtmand, pels- og buffalojæger, ejer af et wild west show. Det gik ikke så godt med showet, men Annie´s tilsynekomst blev buffalo Bill´s økonomiske redning, og hun blev showets stjerne. Året er 1885, hvor også den kendte Sioux-høvding Sitting Bull (Siddende Tyr) var med. Han var berømt for sin sejr over general Custer ved Little Big Horn. Hans eneste positive oplevelse med showbusiness var Annie Oakley, som han optog i sin stamme under navnet Wataynai Cicilla (Lille Pletskud).

Kort tid efter møder Annie Oakley mesterskytten Frank Butler, der på det tidspunkt ejede et cirkus. Annie vinder over Frank i en riffelmatch, og få år senere bliver de gift, og Annie får andel i forestillingen, hvor hun optræder som mesterskytte. Pownee Bill, der i stykket er Buffalo Bill´s konkurrent og senere kompagnon, var oprindelig stjerne i et tidligere Buffalo Bill Show, men fik sit eget cirkus for igen i 1914/ 1916 at samarbejde med Buffalo Bill.Buffalo Bill´s Wild West Show havde i årene 1885-1916 op- og nedture. Europaturnerne med, ligesom i forestillingen. Buffalo Bill havde drukket tæt hele sit liv, og til sidst blev han erklæret konkurs. Publikum, venner og helbred svigtede, og han døde den 10. januar 1917 i Denver, Colorado.

Annie Oakley var udsat for en alvorlig togulykke med showet i 1901. Frank Butler reddede den slemt tilskadekomne Annie ud af det forulykkede tog. Hun kom sig efter ulykken og optrådte endnu 5 år, men hendes kastaniebrune hår var efter ulykken nu blevet helt hvidt. Hun optrådte for sidste gang i 1916, og endte sine dage 66 år gammel som vajsenshusleder i Ohio. Hun døde i 1926, og efterlod sin elskede Frank Butler en stor sum penge, som han dog ikke fik fornøjelse af, idet han som altid fulgte hende, og 3 uger senere blev begravet ved hendes side.

100 år efter Buffalo Bill´s fødsel skabte Irving Berlin i 1946 en musical, der tager afsæt i virkelighedens historie. En musical, der også afspejler eventyret, en festlig farvestrålende forestilling, hvor temaet om rigdom, de tabte formuer, misforståelserne, de elskende, der forlader hinande, og i en tid må leve adskilt, samt drømmene, der til slut ender med at gå i opfyldelse.

Se galleriet fra 1997:

{phocagallery view=category|categoryid=5}