2008-Landmandsliv_3002008 Landmandsliv

Fantastisk samspil mellem by og land.

Nogle af Silkeborgs kreative personligheder præger i år Thorningegnens Friluftsspils opsætning af det danske lystspil Landmandsliv. Instruktøren på stykket er skuespiller og instruktør Kim Brandt fra Silkeborg. Kim Brandt år var også instruktør på sidste års succesfulde forestilling: Pippi.

At musikken er meget professionel og så sandelig også up-to date sørger underviser på Den Kreative Skole i Silkeborg Flemming Høgild Berg for. Han er nemlig både kapelmester og komponist på stykket. Lige nu øves der på stykket, som har premiere 7. juni 2008. De kreative kræfter får gode udfoldelsesmuligheder med flotte danseoptrin, masser af sjove replikker og skægge episoder, og ikke mindst de fantastiske sange af Kaj Norman Andersen.

Hvad mutter gør …. og gryden blev til rugneg.

Nu er alle rekvisitterne til Landmandsliv endelig på plads og det har krævet ihærdigt arbejde af den dygtige og kreative regissør Inge Østerby, der til daglig er håndarbejdslærer på Kragelund skole. Handlingen foregår på landet på herregården Normanslyst i 1930’erne.

Inge var dog heldig. På Thorningsegnens Friluftsspil vegne overtog en unik samling af gamle ting fra Åge Hartvigsen, der i mange år drev det nu lukkede landbrugsmuseum i Frausing. Han har nu foræret mange af tingene til Friluftsspillet, da de her vil komme til ære og værdighed igen..

Og der anvendes mange gamle ting bl.a. høtyve, forke og sågar en gammel trillebør med jernhjul. Da trillebøren skulle fyldes med rugneg, måtte der dog foregå en vis forhandling, hvor regissøren efter en vis tingen med Høgdal Historiske værksted, fik byttet en gammel gryde til de eftertragtede rugneg. Malkeskamlen er i øvrigt venligst udlånt af Høgdal – den er for tiden ledig, da koen lige har fået en kalv.

2008logo_landmandsliv_1Grevskabets køkken er ligeledes udstyret med ting fra Åge Hartvigsens samling. Så nu kan kokkepigen servere kaffe af madam blå og kage på fine gamle tallerkener.

Regissøren kan også skaffe levende rekvisitter, da hun skaffede kokkepigen. Kokkepigen spilles af Dorit, der for nylig er flyttet til Mausing, og som gennem Inge hørte om Friluftsspillet i Thorning.

I øvrigt er det lidt af et familieforetagende, når regissøren arbejder, datteren Marie spiller således med i stykket, sønnen Theodor er medregissør ligesom Inges mand.

De mange gamle ting bliver brugt i mange sammenhænge bl.a. af karlene og pigerne på gården, som spilles af danserne fra Karup Kølvrå Folkedanserforening.

Fra præstefrue til værthusholder.

Grevinde von Rambou fra Normannslyst i Landmandsliv spilles af Joan Heerwagen fra Bording Kirkeby. Joan er den fødte grevinde, en rolle som hun spiller med stil og værdighed, men hun kan dog også så meget andet. Joan er en meget erfaren skuespiller. Hun har tidligere spillet præstefrue i Nøddebo Præstegård på Silkeborg Ny Teater og er netop i gang med den stort anlagte semi- professionelle opsætning af My Fair Lady, instrueret af Per Pallesen. My Fair Lady opføres i efteråret på Jysk Musik og Teaterhus på Papirfabrikken i Silkeborg. Her glæder vi os til at se Joan som værtshusholder, en rolle som hun ganske givet vil udfylde på samme strålende vis.

Joan bor i dag i Bording Kirkeby, men kommer oprindeligt fra Århus. Som tilflytter opsøgte hun det lokale teaterliv, da hun har haft interessen for teater i mange år og tidligere har sunget meget i kor. Selv siger hun, at det er vanedannende at være aktør og man får overskud og god energi af sangen. I disse tider med fokus på sundhed og velvære kan den tidligere sygeplejerske varmt anbefale scenelivet til at få ny energi af. Og det må siges, at blive fuldt indfriet i Landmandsliv med dets helt fantastiske buket af glade og livgivende sange – og det hvad enten man er aktør eller publikum.